Een zichtbaar eerbetoon aan mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun huis openstelden en levens redden. Met een Schuilsteentje – een klein gedenkteken bij hun voordeur – willen we hun moed erkennen en zichtbaar maken, te beginnen in Eindhoven.
Vinden dat ook helpers uit WOII herdacht moeten worden met een zichtbaar teken van erkenning.
Tijdens WOII redden burgers levens door onderduikers te beschermen. Voor deze moedige mensen bestaat amper zichtbare erkenning. Gemeenten, zoals Eindhoven, wijzen Schuilsteentjes af vanwege ‘te veel soorten stenen’, terwijl er elders stenen zonder bezwaar liggen.
Sta het plaatsen toe van Schuilsteentjes bij huizen van redders, te beginnen in Eindhoven. De stenen zijn klein, respectvol en hard nodig in deze tijd. Erken deze helden van toen – ook elders in Nederland, zoals bijvoorbeeld het Anne Frankhuis – met een zichtbaar teken van dankbaarheid.
De Schuilsteentjes kregen deze week mooie aandacht in het Eindhovens Dagblad, zowel online als op papier. Het artikel vertelt het indrukwekkende verhaal van Ad en Annie van Eerd, die tijdens de oorlog minstens 12 Joodse onderduikers verborgen in hun huis aan de Wenckenbachstraat in Eindhoven.
Het artikel leidde tot veel positieve reacties – van inwoners én van de politiek.
Naar aanleiding van het verhaal stelden raadsleden Tjeerd Ritmeester (PvdA) en Gisele Mambre (GroenLinks) schriftelijke vragen aan het college van B&W. Onder de titel “Wie één leven redt, redt de hele wereld” vragen zij aandacht en steun voor het initiatief. Ze roepen het college op om het eerdere besluit te heroverwegen en benadrukken dat de Schuilsteentjes een waardevolle, tastbare herinnering zijn aan moed, medemenselijkheid en morele keuzes.
Lees hier het artikel in het Eindhovens Dagblad: https://www.ed.nl/eindhoven/eindhovenaar-wil-schuilsteentjes-bij-onderduikadressen-en-start-petitie-wie-een-leven-redt-redt-hele-wereld~a48e7ee8/
Teken de petitie, deel hem met je netwerk, en help mee om de Schuilsteentjes mogelijk te maken. Zo zorgen we samen dat deze verhalen zichtbaar blijven — op straat én in het hart van onze stad.
Dankjewel, Jacques Offenbach